Uitwisseling duurzaamheid

  • 07-03-2024

Afgelopen week waren leerlingen uit Duitsland en Griekenland te gast op de Roncalli Mavo. Samen met de Rotterdamse leerlingen uit het tweede leerjaar werd samengewerkt aan een project over duurzaamheid. Binnen dit project werkt de Roncalli Mavo samen met scholen uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Griekenland. Een uitwisseling is altijd een enorm leerzame ervaring voor leerlingen. Ze maken kennis met elkaars cultuur, overnachten in een gastgezin en spreken Engels met elkaar.

De buitenlandse leeftijdsgenoten werden door de leerlingen van de Roncalli Mavo meegenomen naar verschillende plekken in Nederland, die voornamelijk met duurzaamheid te maken hebben. Zo werd er een bezoek gebracht aan het Museon, waar de leerlingen zich verdiept hebben in de betekenis van duurzaamheid. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de Rotterdamse haven. In de Rotterdamse haven, die een grote indruk maakte op de leerlingen, stond de energietransitie centraal. Na de grootschalige energietransitie in de haven hebben de leerlingen zich verdiept in kleinere duurzaamheidsinitiatieven in de stad. Zo werd een bezoek gebracht aan de Floating Farm en aan het wateropvangplein aan het Benthemplein.

Het bezoek bleef niet beperkt tot Rotterdam en de Randstad. In de Noordoostpolder leerden de leerlingen meer over droogmakerijen en polders. Tevens was daar aandacht voor de windmolens en de windenergie.

Na verschillende plekken in Nederland bezocht te hebben wordt de uitwisseling vrijdag op school afgesloten. De leerlingen maken een video over hoe ze duurzamer kunnen leven. Ook doen ze handreikingen aan de school, om de Roncalli Mavo verder te verduurzamen. De video’s zullen vervolgens aan elkaar getoond.

De leerlingen zijn enthousiast over het veelzijdige programma. Ook is er een goede klik tussen de uitwisselingsbuddy’s. De buitenlandse docenten zijn ook te spreken over het programma en de Hollandse gastvrijheid. Daarmee is het een geslaagde uitwisseling, waarin de leerlingen veel over zichzelf en over duurzaamheid hebben ontdekt.